Sindirim Sistemi Görevleri Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Sindirim Sistemi Görevleri Nelerdir?

Sindirim Sistemi Görevleri:

Sindirim sistemi, vücudun ihtiyaç duyduğu besin ve enerjinin emilimini sağlayan ve atık maddelerin vücuttan atılmasını gerçekleştiren bir organ sistemidir. Sindirim sistemi, iki ana bölüme ayrılmaktadır: mekanik (fiziksel) sindirim ve kimyasal sindirim. Mekanik sindirimin görevi, büyük molekülleri daha küçük moleküllere ayırmaktır. Kimyasal sindirimin görevi ise besinlerin en küçük yapı taşlarına kadar parçalanmasını sağlamaktır.

Sindirim sistemi, üst sindirim sistemi ve alt sindirim sistemi olarak ikiye ayrılır.

Üst Sindirim Sistemi Görevleri:

  • Ağız: Besin maddelerinin ilk giriş noktasıdır. Dişler, ağız yoluyla alınan katı yiyeceklerin parçalanmasını sağlar. Ağıza alınan besinler, dişler yardımıyla parçalanarak tükürük bezlerinin salgısıyla ıslatılır ve yumuşatılır.
  • Tükürük Bezleri: Tükürük salgısı içerisindeki enzimler, alınan besinlerin kimyasal olarak sindirilmesini sağlar.
  • Yutak: Ağızdaki besinlerin yemek borusuna geçmesini sağlayan geçiş kapısını oluşturur. Ayrıca nefes borusuna besinlerin kaçmasını önler.
  • Yemek Borusu: Besinlerin mideye geçmesini sağlayan borudur. Görevi, ağızda sindirilmeye başlanan besinlerin mideye ulaşmasını sağlamaktır; ancak içerisinde sindirim gerçekleşmez.
  • Mide: Sindirim sisteminin en önemli temel organıdır ve ince bağırsak ile yemek borusu arasında yer alır. Mide, yüksek oranda asidik olan mide peptidaz enzimlerine sahiptir.

Alt Sindirim Sistemi Görevleri:

  • İnce Bağırsak: Sindirim sisteminde mide ile kalın bağırsak arasında bulunan kısımdır. İnce bağırsak içerisindeki girintili, çıkıntılı villuslar besin emilimini sağlamaya yardımcı olur. İnce bağırsaktaki ince tüycükler, sindirimi tamamlanmış besinleri, karbonhidrat ve yararlı maddeleri emerek kan damarlarına aktarır.
  • Kalın Bağırsak: Sindirim sisteminde mide ve anüs arasında bulunur. Kalın bağırsak, besinlerin içindeki arta kalan mineralleri ve suyu emer. Bu besinleri sindirime katmaz, ince bağırsakta kan yoluyla vücudun gerekli yerlerine taşınmasını sağlar.
  • Pankreas: Alınan tüm besinlerin sindirilmesi için enzimler salgılar.
  • Karaciğer: Safra kesesi yardımıyla safra salgılar. Salgılanan safra, yağları parçalayarak sindirilebilecek küçük tanecikler haline getirir. Ayrıca, proteinlerin sindirilmesinden sonra ortaya çıkan zehirli amonyağı üreye çevirir.
  • Anüs: Sindirilmiş ve vücuda yararlı olan besinlerin alınma işlemi bitmiş ve arta kalanların vücuttan atılmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Seva

25 Temmuz 2024 Perşembe

Sindirim sistemimle ilgili sorun yaşıyorum, acaba benim tükürük bezlerim yeterince enzim salgılamıyor olabilir mi? Besinlerin kimyasal olarak sindirimi tam gerçekleşmiyor gibi hissediyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Seva, tükürük bezlerinin yeterince enzim salgılayamaması, sindirim sorunlarına yol açabilir. Tükürük, besinlerin parçalanmasında önemli bir rol oynar ve eğer yeterli enzim salgılanmıyorsa, besinlerin kimyasal olarak sindirimi tam olarak gerçekleşmeyebilir. Bu durum, sindirim problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Bir doktora başvurarak bu durumu değerlendirmeleri ve gerekirse uygun tedavi yöntemlerini önermeleri en iyisi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yağların Sindirimi

Yağların Sindirimi

Haber Bülteni

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Türleri ve Özellikleri

Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Türleri ve Özellikleri

Sindirim Sistemi Anatomisi

Sindirim Sistemi Anatomisi

Boşaltım ve Sindirim Sistemi

Boşaltım ve Sindirim Sistemi

Hücre İçi Sindirim

Hücre İçi Sindirim

Anatomi Sindirim Sistemi

Anatomi Sindirim Sistemi

Fiziksel Sindirim Nasıl Gerçekleşir?

Fiziksel Sindirim Nasıl Gerçekleşir?