İnsan vücudu, tüketilen besinleri iki farklı şekilde sindirir. Bunlar fiziksel (mekanik) ve kimyasal sindirim olarak adlandırılır. Fiziksel (Mekanik) Sindirim Nedir? Fiziksel sindirim, tüketilen besinlerin öğütülerek küçük parçalara ayrılması sürecidir. Bu süreçte besinlerin kimyasal yapısı değişmez, sadece fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılırlar. Fiziksel sindirimin amacı, besinlerin kimyasal sindirimi için daha uygun hale getirilmesidir. Fiziksel sindirim, ağız, mide ve ince bağırsakta gerçekleşir:
Kimyasal Sindirim Nedir? Kimyasal sindirim, tüketilen besinlerin yapı taşlarına ayrılması sürecidir. Bu süreçte besinlerin kimyasal yapısı enzimler yardımıyla değiştirilir. Örneğin, nişasta glikoz taneciklerine ayrılır. Kimyasal sindirim ağız, mide, ince bağırsak, pankreas ve karaciğerde gerçekleşir:
Besinler ağızda dişler ve dil tarafından fiziksel olarak parçalanırken, tükürükteki enzimler kimyasal olarak parçalamaya başlar. Besinler daha sonra yemek borusundan mideye geçer. Midede büyük yiyecek parçaları daha küçük parçalara ayrılır ve proteinler enzimler yardımıyla kimyasal olarak parçalanır. Besinler daha sonra ince bağırsağa girer, burada bakteriler ve enzimler yardımıyla parçalanır ve yararlı partiküller kana karışır. Kalan partiküller dışkı olarak vücuttan atılır. Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Arasındaki Fark
|