Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Haziran 2024

Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi

İnsanlar, yaşamlarını sürdürebilmek için protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi birçok besin maddesine ihtiyaç duyarlar. Bu besin maddelerinin vücuda alınabilmesi için önce besinlerin küçük parçalara ayrılması gerekmektedir. İşte bu süreç, yani yiyeceklerin küçük parçalara ayrılarak besin maddelerinin kana karışmasını sağlayan sistem, sindirim sistemi olarak adlandırılır.

Sindirim Türleri

Canlılarda sindirim iki şekilde gerçekleşir:
  • Hücre içi sindirim: Besinler hücre içine alındıktan sonra enzimler yardımıyla yapıtaşlarına ayrılır. Bu sürece hücre içi sindirim denir.
  • Hücre dışı sindirim: Besinlerin hücre dışında salgılanan enzimler ile sindirilmesidir.

Sindirim Sistemi Organları

  • Ağız: Besinlerin dişler yardımıyla parçalanmasını sağlar ve tükürük salgısı ile besinleri yumuşatır. Hem kimyasal hem de mekanik sindirim burada başlar. Gıdaların çiğnenmesi mekanik sindirim, amilaz enzimi ile tükürük salgısı da kimyasal sindirimdir.
  • Yutak: Ağız boşluğundan sonra gelen bu organ, ağızda sindirilmiş besinlerin yemek borusuna iletimini sağlar. Yutma sırasında küçük dil, soluk borusunu kapatarak buraya besinlerin kaçmasını önler.
  • Yemek borusu: Yaklaşık 25 cm uzunluğunda olan bu organ, yutak ile mide arasında bulunur ve düz kaslardan oluşur. Bu kasların kasılıp gevşemesi ile besinlerin mideye iletilmesi sağlanır. Eğer bu kaslar ters yönde kasılırsa kusma olayı meydana gelir.
  • Mide: Besinlerin bir süre burada bekletilmesinden sonra mekanik ve kimyasal sindirim gerçekleşir. Mekanik sindirim mide kaslarının kasılmasıyla, kimyasal sindirim ise mide özsuyunun içinde bulunan enzimler ve mide asidi ile gerçekleşir.
  • İnce bağırsak: Yağların kimyasal sindiriminin başladığı ve besinlerin en küçük yapıya kadar ayrılarak sindirimin tamamlandığı yerdir. En uzun sindirim sistemi organıdır. Burada en küçük hallerine ayrılan moleküller kan damarlarına geçer. Bu olaya emilim adı verilir.
  • Kalın bağırsak: Besinlerin sindiriminden sonra geriye kalan su, vitamin ve minerallerin kan damarlarına geçmesine yardımcı olur.

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar

  • Karaciğer: Midenin sağ üst kısmında bulunan bu organ, safra sıvısının üretimini yapar ve bu safra sıvısını ince bağırsağa göndererek yağların kimyasal sindirimine yardımcı olur.
  • Pankreas: Pankreas öz suyunu salgılar ve içinde bulunan enzimler ile besinlerin kimyasal sindirimini sağlar.

Sindirim Sisteminin Özellikleri

Yaşamın devamı için gerekli olan en önemli sistemlerden biri olan sindirim sistemi, dünyanın en iyi rafineri sistemlerinden dahi üstündür. Özel bir dizayna sahip olan bu sistem, gerekli olan tüm maddeleri bilir, ona göre ayrıştırır ve ihtiyaç dışındaki maddeleri dışarı atar.

Sindirim Sisteminin Bozulması Durumunda Ortaya Çıkan Hastalıklar

Böyle müthiş derecede çalışan bir sistemin herhangi bir şekilde bozulması, insanı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sistemin bozukluğunda ortaya çıkan hastalıklara gastroenteroloji bölümü bakmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarında ortaya çıkan belirtiler ise şunlardır: Kusma, mide ağrısı, ishal, kabızlık, bulantı ve dispepsi.

Ortaya çıkan bazı hastalıklar ise şunlardır:
  • Ülser
  • Gastrit
  • Siroz
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
  • Hemoroid
  • Safra kesesi iltihabı
  • Tifo

Ek Bilgiler

Sindirim sistemi, sadece besinlerin sindirimi ve emilimi ile sınırlı değildir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin bir parçası olarak da görev yapar. Bağırsak florası, vücudun patojenlere karşı korunmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir sindirim sistemi, genel sağlık ve iyi yaşam için kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hücre İçi Sindirim

Hücre İçi Sindirim

Sindirim Sistemi Enzimleri

Sindirim Sistemi Enzimleri

Sindirim Sisteminin Sağlığı

Sindirim Sisteminin Sağlığı

Haber Bülteni

Güncel

Sindirim Organları Türleri ve Özellikleri

Sindirim Organları Türleri ve Özellikleri

Güncel

İneklerde Sindirim Sistemi

İneklerde Sindirim Sistemi

Güncel

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim Sistemi Sağlığı

Yağların Sindirimi

Yağların Sindirimi

Sindirim Sistemi Görevleri Nelerdir?

Sindirim Sistemi Görevleri Nelerdir?

Anatomi Sindirim Sistemi

Anatomi Sindirim Sistemi

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin Sindirimi

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar Nelerdir?

Sindirim Sistemine Yardımcı Organlar Nelerdir?

Mekanik Sindirim Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mekanik Sindirim Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?